Tibetansk spaniel


[ Rase standard  ]

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  


 

Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en meget intelligent hund som stammer fra fjelltraktene i Tibet.

De små hundene ble opprinnelig oppdrettet i klostrene og munkene satte meget stor pris på dem. Hundene ble brukt som utkikkshunder og varslet ved bjeffing at besøkende var på vei. Denne egenskapen finner man fortsatt i rasen, og det er en utmerket familiehund som varsler når noe uvanlig inntreffer. Akkurat slik de lå på klostermurene i Tibet liker de ofte å klatre til et utkikkspunkt forn f.eks. et vindu.

Disse små hundene er ikke vakthunder og skal ikke vise tegn på aggresjon eller bite. De har en litt reservert holdning til fremmede, men vil akseptere deg som en del av familien når de har fått tid til å bli kjent med deg. Vær oppmerksom på at når de blir bedømt liker de ikke å bli "overfalt" av dommeren, de vil heller kanskje ikke har direkte øyenkontakt med deg.

Tibetansk spaniel er vanligvis en sunn og frisk rase og lever ofte lenge. Det er ikke uvanlig at de er aktive og vitale til de er 15 -16 år. De har tilpasset seg godt det behagelige livet i våre moderne hjem fra livet i klostrene hvor de måtte være sterke for å overleve.

De er kjærlige og naturlig nysgjerrige og like å vite alt som skjer. dette gjør at de ofte kjeder seg når de skal stå stille lenge I en utstillingskring. Tibetansk spaniel liker å sitte/tigge på noe, og henter ofte selv noe mykt som f.eks. et kjøkkenhåndklede eller den rene klessvasken. Den er en meget glad og intelligent hund, men den er også meget uavhengig og vil selv bestemme når den skal samarbeide.

En Tibetansk spaniel skal ha verdighet og en stolt holdning. som antyder hvor mye den var verdsatt i Tibet av de mektige munkene. Deres herrer. Munkene solgte ikke hundene, men de ga dem i gave til verdsatte venner. Rasen trives med mye menneskelig kontakt og hunden bør aldri ikke skilles fra sine eiere over lengre tid. Du kan ikke dominere en Tibetansk spaniel og er du eieren av en bør du ikke vente absolutt lydighet.