Shih-Tzu


 

 

[ Rase standard Shih tzu (208) ]

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  


 

Shih-Tzu

Shih-Tzu slik vi kjenner den i dag, dukket først opp under Manch-dynastiet i Kina i det 16. århundre.

Rasens opphav er trolig tributthunder (Lhasa Apso)= fra Tibet som er blitt parret med den kinesiske pekinghunden. Enukkene ved det keiserlige hoff som var ansvarlige for keiserens kennel og staller, formet rasen i samsvar med det kinesisk-buddhistisk løvesymbol, og den fikk da også navnet Shih-Tzu Kou som betyr løvehund. Shih-Tzu kom til vesten i 1930 årene. Den ble raskt en av de mest populære miniatyrhunderasene, og har hatt stor fremmgang i utstillingsringen.

Shih-Tzu er en meget aktiv, livlig og årvåken hund, og med en avgjort arrogant holdning. Hodet skal være bredt og rundt og med god avstand melllom øynene. Kroppen er rektangulært, men kompakt og med dypt og bredt bryst. Bena er korte, har massiv benstamme og kraftig muskulatur. Pelsen er lang (gjerne helt ned til bakken), og har tett, bløt underull og rett noe overpels. Den skal ha rikelig med skjegg og barter, og på hodet settes håret opp i en topp. Alle farger er tillatt, men de vanligste fargekombinasjonen er gylden/hvit.En Shih-Tzu skal ikke klippes, og den lange pelsen gjør den til en tidkrevende rase. Man bør ikke kjøpe denne rasen hvis man ikke har 20-30 minutter å avsette hver dag til pelsstell. Daglig stell består i gjennombørsting av pels, fjerning av hår og smuss fra øynene samt oppsetting av hårtopp. Dessuten krever den sitt ukentlig bad som kan ta alt fra en til tre timer.

Shih-Tzu er ingen utpreget ennmanshund, men knytter seg gjerne til noen få personer. Der den finner kontakt og kjærlighet, vil den utvikle seg til en vidundelig liten livskammerat. I likhet med de andre tibetanske rasene kan den til tider være sta, men er lett å oppdra hvis den møter konsekvens og forståelse. Ellers er  Shih-Tzu en sunn og robust hund som gjerne går lange turer. Men den egner seg ikke så godt for mosjonering i skog og tett vegetasjon på grunn av den lange pelsen som etter en stund vil være full av blader og kvister.(og alt annet  den "soper" med seg)