Lhasa Apso


 

 

[ Rase standard Lhasa apso (227) ]

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  

 

Lhasa Apso


 

Lhasa Apso var en meget høyt verdsatt hund i Tibet. Den var knyttet til religionene, i seremonier og som tempelvoktere. Løven har en fremtredende rolle i buddhismen, og Lhasa Apso er også referert til som "den lille løvehunden".

Apso betyr "den hårete", og med sin vakre, rikelige pels har denne orientaleren vunnet stadig flere venner og beundrere.

En Lhasa Apso skal være en velbalansert, kraftig og kompakt hund med sunne, frie bevegelser og effektivt driv. De uttrykksfulle øynene skal være mørke, og skjegg og barter skal være langt for å gi hunden den rette orientalske utrykket. Under pelsen skal man finne et kraftig bryst, rygglinjen skal være rett og noe lengre en skulderhøyden. Halen skal ha rikelig pels og være båret innover ryggen.

Tibetanerne  mente at rasen ikke ville trives uten nær menneskelig kontakt, og at dette kameratskapet har utviklet dens intelligens og særpreg. Lhasa Apso er en sunn og robust hund uten store tilpassningsvansker, og den er meget lojal mot sin familie. En Lhasa Apso krever både respekt og vennlighet tilbake, og lar seg slett ikke bestikke eller lure.

Tross at den lille lykkebringeren fra verdens tak  har mistet sitt hjemland etter Kinas maktovertagelse, og tross at den Tibetanske kultur er i landflyktighet, fortsetter Lhasa Apso og oppfylle sin skjebne. Mankehøyden for hannhund er ca 25, 4 cm og for tisper noe mindre.

En Lhasa Apso har i alle tider vært først å fremst en selskapshund, mens dens oppgaver i klostrene og de finere familier var klar. Den var en ypperlig varslingshund, som gav klar beskjed når fremmede nærmet seg. Den mer fysiske delen av vaktholdet overlot den til hunder av større typer. Fremdeles er Lhasa Apso en god varslingshund, som gir klar beskjed når det kommer noen på gårdsplassen, men har ingen problemer med å skille mellom kjente og ukjente biler og folk. Den er tett knyttet til sin eier og familie og den kan være avventende og noe reservert overfor fremmede. En Lhasa Apso er leken og trives meget godt sammen med barn, men den skal ikke herses med.

Men man bør være innforstått med at ved å velge denne rasen så er det mye stell med denne hunderasen. Det er en meget krevende pels som skal stelles daglig. Denne opplæringen bør du få av oppdretter når du kjøper hund.

Lhasa Apso er en meget god tur kamerat, den liker seg på turer om det er i by gatene, tur i skogen eller fjellet. Men med den lange pelsen egner den seg nok ikke så mye i skog og fjell.

 

Lhasa Apso oppdretter på Karmøy

{e-mail}      {Gå til Hjemmesiden}