Coton De Tulear


 

Bilder mangler, har du bilde ??

 

Rase standard: coton de tulear (283)

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  


 

Coton De Tulear

Det er mest sannsynlig at vår Coton opprinnelig kom fra Europa, med Bichon som sine forfedre. Det er en likhet med både Frisè, Malteser og Havanais. Gasserne hevdet at rasen opprinelig er deres. der er en legende som sier at den første Coton ble oppdaget på Madagaskar så tidlig som det 15. århundre.

På den tiden var områdene i det Indiske hav svært trafikkert av handelsfartøyer fra hele verden. Reiseruten var som regel at de rundet Kapp det gode Håp, seilte videre Mocambique kanalen, deretter ut i det indiske hav.

"Ladies" som var med som passasjerer på disse turene hadde med små hunder som selskap. Hundene var også med for å holde skipet fritt for rotter o.l.

Desverre hendte det at skip gikk ned med mann og mus i en storm. Etter et forlis greide noen hunder å komme seg inn i Madagaskars kyst, hvor de som villhunder, jaget lokale terriere, blandet seg med dem, og til slutt kom det frem en rase, Coton, slik vi kjenner den i dag. De ble snart populære blant de innfødte, som temmet dem, og de ble de kongeliges favoritthunder. Rasen fikk det offentlige navnet Coton de Tulear. Det første p.g.a. den bomullslignende pelsen. Tulear Madagaskar havneby, hvor rasen først ble oppdaget.

Den er også kjent som krokodillehunden. Ikke forde den jaget krokodiller, men den ble brukt som gjeterhund. På Madagaskar er det mange elver som buskapet må krysse. Coto`en lot budskapen være igjen der hvor elven var på sitt smaleste, løp deretter opp til et sted hvor elven var bred, og hoppet og bjeffet slik at den tiltrakk seg krokodillenes oppmerksomhet. Deretter gikk budskapen trygt over elven. Litt vanskelig å forestille seg for oss nordboere, men for den som har sett og hørt en Coton i fullt firsprang med hopp og bjeff, virker dette sannsynlig.

Det tok mange år før rasen ble annekjent av FCI. Det skjedde først i februar 1971. Rasen ble først kjent i Europa, da den ble presentert på et stort show i Paris. Ikke lenge etter ble de første hundene impotert til Belgia, deretter holland, Tyskland, Sveits og italia. Siden 1986 finnes det Coton i hele Europa.