Chihuahua LH/KH


 

[ Eier: Monica Salvanes og Tor Kvilhaugsvik]

[ Rase standard Chihuahua Langhåret og korthåret (218) ]
 

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  

 

Chihuahua LH/KH


Rasen stammer fra Mexico, hvor den er kjent fra hundrevis av år tilbake. Sannsynligvis hadde conquistadorene hunder med seg til europa, men interessen for å oppdrette dem - både i USA og England - stammer fra begynnelsen av det 19. århundret.

Chihuahua er en meget liten hund, selv om den er tung for sin størrelse. Vekten kan ligge fra 1,3 til 3 kilo. Den riktige typen kjennetegnes ved den epleformede hodet, store utstående ører, uvanlig uttrykksfulle øyne, kompakt kropp, rett rygg og solid benbygning uten antydning til skjørhet.

Chihuahuaen finnes i to pelsvarianter; kort og langhåret. De finnes i alle farger som eksisterer i hundeverdenen, og som regel har de langhårete en bunnfarge og tegninger i en lysere sjattering. Øyefargen skal stå til pelsfargen. De to pelstyper kan parres sammen, men på utstilling blir de bedømt seperat med sertifikat for hver type. Lang pels er recessivt arvelig.

En Chihuahua er utrolig tøff for sin lille størrelse, men den må få en fornuftig oppdragelse og ikke bli mast med eller overbeskyttet. Rasen er særdeles intelligent, og de egner seg fint til dressurtrening. De er lærenemme og meget hengivne ovenfor dem de kjenner. De er greie i matveien. Pelsstellet er ytterst enkelt. De setter stor pris på å få være med på tur, og med trening kan den lett gå milen.