Bichon Havanais


[ Rase standard Bichon havanais (250) ]

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  

 

Bichon Havanais


Bichon havanais er en rase som stammer fra Cuba. Under Cuba krisen på 60 tallet brakte cubanske flyktninger med seg hunden til USA. Teorien om hvordan denne bichovarianten havnet på Cuba er mange. Den mest sannsynlige er at den ble brakt dit med spanske sjømenn noen hundre år tidligere. Havanaisen ble en populær hund blant overklassen på Cuba, men det er først etter dens inntreden i USA, at den er blitt kjent også utenom det amerikanske kontinent.

De første eksemplarene kom til Norge så sent som i 1989. Havanaisen er åpen og sjarmerende. Den er svært sosial og nysgjerrig, i det hele tatt en lettlært hund.

Forruten å være skjødehund, ble den på Cuba også brukt til å gjete kyr og jakte fugler. Nå er vel ikke dette akkurat bruksomeråder som er aktuell for rasen i dag, men den kan med fordel trenes til både lydighet og agility. Sirkushunden i den  , gir seg utrykk i rasens sans for å lære små kunstykker og andre ablegøyer. Havanaisen kan være vaktsom, og den lar ingen fremmede slippe inn, uten at den varsler.

Rasen har rikelig med silkeaktig pels, som krever jevnlig stell for å kunne holdes i orden. Børsting og kamming vær dag, samt et ukentlig bad , holder hunden ren og velstelt. I standarden står det at fargen sjelden er ren hvit, men mer eller mindre mørk beige, brun eller grå. Nå fødes det rundt 40 % sorte eller valper med sorte tegninger. Denne fargevarianten er ikke nevnt i standarden, men man må være klar over at sort er nødvendig for å få frem de godkjente fargene, og for å bevare pigmentet.