Bichon Frisè


[ Eier: Jan Arne Johnsen Kopervik ]

[ Rase standard bichon frisé (215) ]

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  

 

Bichon Frisè


Bichon Frisè regnes i dag som en Belgisk/fransk rase. Opprinnelig kaltes den for bichon teneriffe, ettersom rasen kan spores tilbake til øya Tenerife. Antageligvis kom den dit med spanske sjømenn rundt 1400 tallet, for hundre år senere å følge de samme sjøfarerne tilbake til kontinentet igjen, hvor den i nesten tre hundre levde et bekymringsløst liv ved de europeiske hoffene. Mot slutten av 188-tallet forsvant den mer eller mindre som sosietetshund. I stedet ble den en svært så populær sirkushund hos de mange omreisende sirkustropper. Dens energiske og livlige vesen gjorde den lille hvite krøllete hunden attraktiv i forskjellige dressurnumre.

Det var franskmennene som igjen fikk øynene opp for rasen. Sammen med belgiske raseentusiaster ble den første standarden skrevet i 1933. Året etter ble den godkjent av FCI under navnet bichon a`poil frisè - den krøllete bichonen - for den ble verken klippet eller frisert til å begynne med. Først da rasen vant innpass hos amerikanerne i slutten av 50 årene, ble pelsen formklippet og fønet etter alle kunstens regler. Amerikanernes presentasjon av rasen på utstillinger vakte naturligvis oppsikt. Fra å være en litt lurvete hvit hund, ble den nå et blikkfang, med brusende kritthvit pels, klippet slik at hundens proposjoner ble fremhevet.

Det nye utseende bidro til at rasen ble umåtelig populær, og det tok ikke lang tid før oppdrettere og utstillere over resten av verden fulgte amerikanernes fotspor.

Bichon Frisè er i løpet av få år blitt en av de mest populære raser i Norge . Dette er en kvikk og morsom hund.- Den er lettlært og utrolig leken. Selvfølgelig trenger den grenser å forholde seg til, men det skal ikke være noen heksekunst å oppdra en bichon frisè. Hunden er svært sosial, og knytter seg lett til alle i familien. Den kan med fordel trenes til både lydighet og agility, rasen har gode resultater å vise til innen disse konkurransegrenene. En bichon elsker å spille for et publikum, og legger du litt arbeid i å lære den små kunstykker, vil du få full valuta for treningen. Dette er en sporty og utholdene hund, som gjerne blir med på tur i skog og mark.

Pelsen trenger mye stell for å holdes i orden. En velholdt, nybadet og fønet bichon, er et flott syn, men vær klar over at det ligger meget arbeid bak en slik hund. Pelsen er tett og tykk, og den hvite fargen gjør det ikke akkurat lettere å holde hunden ren. En ustelt og skitten bichon er et skrekkelig trist syn, så hvis du ikke er innstilt på å lære og stelle pelsen, skal du ikke skaffe deg denne rasen. Den bør børstes og kjemmes grundig hver dag, og bades, med påfølgende føning, en gang i uken. I tillegg skal pelsen klippes jevnlig. Helst skal du  stusse den litt her og der etter hvert som pelsen gror, men lar du andre påta seg klippingen, må du regne med en fire til seks skikkelige klipp årlig. Det koster også en del penger å få hunden klippet av andre, så det er absolutt en fordel om du lærer dette selv. Når hunden feller hvalpepelsen, må du være ekstra grundig og nøye med pelsstellet. Rasen kan ha en noe sensibel hud, og slurver du med stellet, kan det raskt resultere i kløe og eksem. Øynene trenger også regelmessig stell. Pelsen rundt øynene må klippes bort, slik at øynene ikke irriteres.