Chinese Crested og Chinese Crested Powder Puff


 

[ Rase standard ( ingen Rasestandard tilgjengelig ) ]

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å lese standarder.

Du kan laste ned Adobe her :  

 

Chinese Crested og Chinese Crested Powder Puff


 

Det eksotiske valget!

Chinese Crested er rasen for de som vil ha en hund uten om det vanlige. De er lettlærte og mer robust en man tror. Av natur kan de være litt sky overfor fremmede, men meget hengivne til sine eiere. Karakteristikken "blanding av hund, katt, kenguru og apekatt" sier litt om deres lynne: Trofaste, kjælne, selvstendige, spretne, og til tider fulle av gøyale påfunn.

Chinese Crested er en liten, smidig og elegant hund. Rasens generiske anlegg gjør at det forekommer både en naken og en fullpelset variant, ofte i samme kull. Det nakne skal ha en glatt pelsløs kropp med pels bare på potene, hodet og halen. Hos den fullpelsede varianten, powder puff (pludder kvast), skal pelsen være lett,myk og luftig, og av god lengde.

Mankehøyden bør ikke overstige 33 cm for hanner, og 30 cm for tisper. Vekten bør ikke overstige 5,5 kg.

Rasens hjemmland er England, men opprinnelsen er litt mer mysteriøs. Offisielt er det Kina. Det er da også dokumentert at det ble avlet hårløse hunder der allerede under Han-dynastiet for 2000 år siden. Det er imedlertid en utstrakt tro at "vår" rase har sine tidligere røtter i Afrika, og at den ble spredt derfra med kinesiske handelsskuter, derav navnet Chinese Crested.

Til Norge kom den først i 1977, men det første norske valpekullet av rasen kom først i 1986 i Lofoten.

Norske Chinese Crested har internasjonalt ry på seg til å være av meget høy klasse. De er sunne og friske, og har ingen alvorlige arvelige sykdommer eller defekter. Dette har innehaverne av kennel Keshar, Knut Frank Myhre og ole Minde mye av æren for. De døde desverre alt for unge begge to, men deres engasjement og innstas for rasen har satt store spor etter seg.

De etterlot seg en rekke hunder som norske oppdrettere nå bygger videre på.